Americký dolar čtvrtou seanci za sebou oslabuje

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes již čtvrtou seanci za sebou oslabuje. Důvodem jsou obavy o to, kdy začne centrální banka USA (Fed) omezovat svůj nákup dluhopisů, které vyvolala slabá páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA.

Kolem 18:20 SELČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3321 USD, k jenu však oslabilo o jedno procento na 128,82 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 1,1 procenta na 96,71 JPY.

"Nálada vůči dolaru se nezměnila od minulého týdne, kdy vlažné údaje z trhu práce USA naznačily, že Fed by mohl být opatrnější v omezování stimulačního programu, který byl dlouhou dobu pro dolar trnem v oku," komentoval situaci na trhu pro agenturu Reuters analytik Western Union Business Solutions Joe Manimbo. Program nákupu dluhopisů je pro kurz dolaru negativní, protože znamená tisk nových peněz. Naopak jeho omezení by mělo pomoci dolaru k růstu.

Japonský jen dnes naopak pokračoval v růstu. Pomohl mu pokles akciových trhů. Obchodníci rovněž očekávají, že by japonští investoři mohli začít ještě před místními svátky v polovině srpna přesouvat své zisky z investic v zahraničí zpět domů, což zvýší zájem o jen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK