Německý vývoz v červnu oživil, dovoz naopak klesl

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. srpna (ČTK) - Německý vývoz v červnu proti předešlému měsíci vzrostl, v meziročním srovnání ale nadále klesá. Plyne to z dnešních údajů spolkového statistického úřadu. Dovoz do Německa naopak nečekaně klesl, což vyvolalo nové pochybnosti o síle domácí poptávky. Ta v poslední době převzala tradiční úlohu exportu a stala se tahounem největší evropské ekonomiky.

Vývoz se proti květnu zvýšil o 0,6 procenta, analytici zde ale podle ankety agentury Reuters odhadovali v průměru růst o jedno procento. V meziročním srovnání export klesl o 2,1 procenta.

Dnešní údaje o vývozu spolu se statistikami o červnovém vývoji průmyslových zakázek a průmyslové výroby naznačují, že německá exportní mašina začíná oživovat z útlumu způsobeného propadem poptávky v zemích eurozóny zasažených recesí. Německá ekonomika se na počátku roku těsně vyhnula recesi jen díky tomu, že tradiční úlohu exportu nahradila silná domácí poptávka.

Zklamáním byl naopak dovoz. Ten proti předešlému měsíci klesl o 0,8 procenta, třebaže analytici očekávali v průměru nárůst o 0,5 procenta.

Slabý dovoz vyvolává nové otázky o síle domácí poptávky, na niž německá vláda v letošním roce spoléhá jako na nástroj zachování alespoň mírného ekonomického růstu. Slabou poptávku naznačily už nedávné údaje o výrazném červnovém poklesu maloobchodních tržeb.

Sezonně upravený obchodní přebytek Německa se v červnu zvýšil na 16,7 miliardy eur z květnové úrovně 14,6 miliardy eur.

Německá ekonomika svým výkonem nadále překonává většinu ostatních zemí eura. Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden předpověděl, že největší evropská ekonomika letos poroste o 0,3 procenta a příští rok zrychlí na 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK