Čínský vývoz a dovoz v červenci výrazně oživily

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. srpna (ČTK) - Čínský vývoz a dovoz v červenci nečekaně výrazně oživily. Dnešní oficiální údaje vyvolaly naděje na stabilizaci druhé největší ekonomiky světa, která v poslední době zřetelně zpomaluje.

Čínský export, který je hlavním motorem tamní ekonomiky, vzrostl v meziročním srovnání o 5,1 procenta a překonal červnový pokles který byl první za 17 měsíců. Nižší údaje o vývozu v minulých měsících zčásti odrážely zákroky úřadů proti rozšířené praxi předstírání exportu.

Dovoz vzrostl o 10,9 procenta, asi pětkrát rychleji, než se čekalo. Z mnohaměsíčních minim oživily dovozy ropy, železné rudy a dalších komodit. Čínský přebytek zahraničního obchodu klesl kvůli silnému růstu dovozu na 17,8 miliardy dolarů.

Stabilizace ekonomiky by byla velkou úlevou pro čínské politické vůdce. Ti se obávají, že výrazný útlum by zmařil jejich snahy o ekonomické reformy směrem k orientaci na spotřebu namísto dosavadního jednostranného zaměření na průmyslový vývoz a investice hnané dluhy.

"Červenec zřejmě odráží návrat do ´normálního´, relativně nezajímavého trendu," uvedli k údajům analytici společnosti Moody´s. "Jinak řečeno, nejhorší je sice možná za námi, oživeni ale bude relativně pomalé," dodali. Podle výpočtů agentury Reuters vykázal export za poslední tři měsíce nejpomalejší růst od tříměsíčního období do října 2009.

Čínský vývoz do USA vzrostl o 5,3 procenta a export čínského zboží do Evropy se zvýšil o 2,8 procenta. Byl to nejrychlejší růst vývozu na dva největší čínské trhy od letošního února. Rostl rovněž export do jihovýchodní Asie.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a hrubý domácí produkt vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta. Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu o 7,5 procenta, což by znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK