Sněmovna schválila navýšení pojistné kapacity EGAP o 10 mld. Kč

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Sněmovna schválila změnu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která umožní navýšit pojistnou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard korun. Návrh neobsahuje zásadní změny schváleného rozpočtu, nemění jeho příjmy, ani výdaje. Změna umožní EGAP financovat více obchodních případů. Nyní se předlohou bude zabývat Senát.

Bývalá koaliční vláda Petra Nečase navrhla navýšení pojistné kapacity kvůli vyšší poptávce českých vývozců po pojištění. Poptávka firem podle vlády vzrostla v důsledku několika rozsáhlých mnohamiliardových obchodů.

Návrh počítá s tím, že vláda doplní pomocí dotace pojistné fondy o půl miliardy korun. Bez tohoto opatření by bylo nutné omezit letos pojišťování nových, byť již sjednaných nebo vysoce rozpracovaných obchodních případů.

Návrh z velké části souvisí s pojištěním odběratelského úvěru na dostavbu irácké elektrárny Churmala. To je velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje zhruba 500 milionů dolarů. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že tato zakázka v tuzemsku představuje zhruba 2000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK