Skupina mexického magnáta Slima chystá nabídku na převzetí KPN

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko/Amsterodam 9. srpna (ČTK) - Telekomunikační skupina America Movil mexického miliardáře Carlose Slima připravuje nabídku na skoupení všech akcií nizozemské telekomunikační společnosti KPN, které ještě nevlastní. Oznámila to dnes mexická společnost. America Movil, která je jednou z největší telekomunikačních společností na světě, má nyní v KPN podíl 29,77 procenta.

Společnost dnes uvedla, že spouští nabídku na převzetí všech akcií KPN a nabízí cenu 2,4 eura (61,9 Kč) za akcii. Je to podle ní zhruba o 35 procent víc, než činí průměrná závěrečná cena kmenových akcií KPN v posledních 30 obchodních dnech na amsterodamské burze Euronext.

Kmenové akcie jsou takové, s nimiž nejsou spojena žádná zvláštní práva. KPN uvedla, že nabídku zaznamenala a zkoumá ji.

America Movil nedávno naznačila, že by mohla chtít KPN převzít. Před několika týdny totiž ukončila dohodu o tom, že bude svůj podíl v nizozemské společnosti držet pod 30 procenty.

America Movil kromě KPN loni získala také menšinu v Telekom Austria. Mexická společnost má ale větší zkušenosti s latinskoamerickými trhy, kde je často hlavním hráčem na trhu. Investice v KPN pro ni podle agentury Reuters představuje drahý experiment.

Konkurenční španělská společnost Telefónica nedávno předložila KPN nabídku na převzetí jeho německé divize služeb pro mobilní telefony E-plus celkem za 8,1 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK