Ceny ropy díky narušení dodávek a zprávám z Číny oživily

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes zastavily pětidenní propad a severomořská ropa Brent se vrátila ke 107 dolarům za barel. Trh posílily výpadky těžby v Libyi a Severním moři a známky stabilizace čínské ekonomiky.

Ropa Brent po čtvrtečním propadu na 105,85 dolaru posílila dnes až na 107,70 dolaru za barel. Kolem 15:30 SELČ ale zisky téměř ztratila a pohybovala se těsně pod 107 dolary. Za týden ztrácí Brent asi dva dolary na barel.

Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba 1,20 dolaru na 104,60 dolaru za barel. Proti konci minulého týdne je však slabší o téměř dva a půl dolaru.

Ropný trh posílily zprávy zdrojů, podle nichž budou kvůli uzavření jednoho z ropovodů v Severním moři odloženy další dodávky ropy z některých tamních polí. Těžba v Libyi se jen pomalu vzpamatovává z dopadu stávek tamních zaměstnanců ropných zařízení a produkci v severním Iráku narušily útoky na ropovody.

Obavy trhu o dodávky dnes zesílila Mezinárodní agentura pro energii, která upozornila na to, že některé členské státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mají kvůli nepokojům a potížím s infrastrukturou problém udržovat produkci ropy. Svět tak před jejím prudkým zdražením chrání jen rozmach americké těžby ropy z břidlic.

Náladu na trhu zlepšily zprávy z čínské ekonomiky. Míra inflace v Číně v červenci zůstala stabilní, zatímco průmyslová výroba rostla nejrychleji od začátku roku.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 106,95 106,68 New York - Nymex WTI září 104,60 103,42

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK