Rozpočtový deficit USA klesl o více než třetinu

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. srpna (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států v prvních deseti měsících tohoto fiskálního roku klesl o více než třetinu na 607 miliard dolarů (necelých 12 bilionů Kč). Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva financí. Fiskální rok v USA začíná v říjnu a končí v září následujícího kalendářního roku.

Za poklesem schodku z 974 miliard dolarů ve stejném období předchozího fiskálního roku stojí zvýšení daní, snižování rozpočtových výdajů a oživení americké ekonomiky.

Bílý dům minulý měsíc snížil odhad celoročního deficitu na 759 miliard dolarů z dříve předpokládaných 959 miliard. Spojené státy jsou tak na dobré cestě k prvnímu stlačení celoročního rozpočtového deficitu pod hranici bilionu dolarů za vlády prezidenta Baracka Obamy.

V samotném červenci dosáhl schodek 98 miliard dolarů. Byl tak o dvě miliardy vyšší, než očekávali analytici. Daňové příjmy sice stouply na 200 miliard dolarů ze 185 miliard před rokem, meziroční nárůst však minulý měsíc zaznamenaly také rozpočtové výdaje, napsala agentura Reuters.

Počátkem března v USA vstoupilo v platnost automatické snižování vládních výdajů, které v srpnu 2011 dohodl Kongres a Bílý dům. V tomto roce se v jeho rámci mají původně plánované výdaje snížit asi o 85 miliard dolarů, což jsou zhruba tři procenta celkového objemu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK