Inflace v Německu byla v červenci nejvyšší od počátku roku

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. srpna (ČTK) - Míra inflace v Německu stoupla v červenci na 1,9 procenta z červnových 1,8 procenta a byla nejvyšší od počátku letošního roku. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil rychlý odhad z konce minulého měsíce. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o půl procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta. Meziroční inflace zůstala na červnových 1,9 procenta.

Navzdory zrychlení zůstává inflace pod dvouprocentním limitem stanoveným Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability.

Statistici upřesnili, že ceny potravin a nápojů se v červenci snížily meziměsíčně o 0,2 procenta. Ceny oděvů a obuvi klesly o 4,7 procenta. Mírně nižší byly i ceny nábytku a dalšího vybavení domácností a v komunikacích. Naopak o více než tři procenta se zvýšily ceny za zábavu. Alkoholické nápoje a tabák zdražily o 1,6 procenta.

Meziročně klesly ceny za zdravotní péči o 3,7 procenta a v komunikacích o 1,2 procenta. Naopak nejvíce zdražily potraviny a nápoje, a to o 5,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK