Česká měna dopoledne mírně posílila k euru i k dolaru

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Česká měna dnes k oběma světovým měnám zatím spíše stagnuje. V 11:00 se koruna obchodovala za 25,82 Kč/EUR a 19,41 Kč/USD. V obou případech je to posílení o dva haléře proti pondělnímu závěru. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Tomáše Vlka se dnes žádná data, která by mohla kurz koruny výrazně ovlivnit, nečekají. Již dříve upozorňoval na to, že trh směřuje pozornost spíše k údajům o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, která vyjdou ve středu.

Jiné měny v regionu dnes zaznamenaly výraznější pohyb než koruna. "V Maďarsku vyšla inflace za červenec, která byla nižší než konsensus. Vzhledem k poklesu cen potravin a elektřiny je celková inflace pod jádrovou. Forint po otevření oslabuje, k čemuž zřejmě přispívají také zmíněná čísla," uvedl Vlk. Polskému zlotému se naopak v úvodu daří posilovat a to bez nových lokálních zpráv.

Kurz eurodolaru byl okolo 11:00 na 1,330 USD/EUR. Podle Vlka by dolaru mohlo pomáhat očekávání před americkými čísly. Vývoj mohou dopoledne ovlivnit data z eurozóny, ze zámoří se čekají údaje o maloobchodních tržbách. "Odhady jsou nastaveny relativně vysoko, a to hlavně u růstu maloobchodu bez aut. Pokud čísla nezklamou, měla by podpořit očekávání, že Fed už v září sníží nákupy aktiv v rámci QE. Tento faktor je přitom pozitivní pro dolar a mohl by ho dál podpořit před zítřejšími evropskými HDP," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK