Maloobchodní tržby v USA v červenci vzrostly o 0,2 procenta

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby ve Spojených státech se v červenci zvýšily o 0,2 procenta, a to navzdory poklesu prodeje automobilů. Bez zahrnutí některých kolísavých položek, jako jsou auta, benzin a stavební materiály, tržby vzrostly o půl procenta. To je nejprudším tempem od začátku roku. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu.

Údaje podle agentury AP signalizují, že hospodářský růst ve Spojených státech by mohla podpořit silná spotřebitelská poptávka. Mohly by se stát rovněž argumentem k omezování kroků, které americká centrální banka (Fed) používá na podporu ekonomiky.

Spotřebitelské výdaje v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity. Tempo růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 1,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících.

Hospodářský růst ve druhém čtvrtletí podpořilo oživení podnikatelských výdajů, stoupající export a pomalejší pokles vládních výdajů. Tempo růstu ekonomiky se ale už třetí čtvrtletí za sebou drželo pod dvouprocentní hranicí, která podle analytiků obvykle nestačí k výraznějšímu snížení nezaměstnanosti.

Tržby z prodeje motorových vozidel se v červenci snížily o procento. Tržby obchodních domů však o 0,6 procenta vzrostly a zaznamenaly nejprudší tempo růstu od loňského března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK