Americké akciové trhy dopoledne mírně oslabovaly

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne mírně oslabovaly kvůli růstu výnosů u vládních dluhopisů. Letecké společnosti se dostaly pod tlak poté, co se americké ministerstvo spravedlnosti postavilo proti plánované fúzi aerolinek US Airways a American Airlines.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,2 procenta na 15.393 bodů. Širší index S&P 500 se snížil o 0,1 procenta na 1687 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl rovněž o 0,1 procenta na 3665 bodů.

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se podle agentury AP vyšplhaly do blízkosti dvouletého maxima. To vyvolalo obavy z růstu úrokových sazeb u hypoték, což vedlo k poklesu cen akcií stavebních společností. Růst výnosů navíc zvýšil atraktivitu dluhopisů na úkor akcií podniků s vysokými dividendami, jako jsou energetické a telekomunikační společnosti.

Akcie leteckých přepravců oslabovaly poté, co ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, která má zablokovat plánovanou fúzi aerolinek US Airways a American Airlines v hodnotě 11 miliard dolarů (215 miliard Kč). Spojením podniků by vznikl největší letecký přepravce na světě. Ministerstvo se obává, že fúze by měla negativní dopad na hospodářskou soutěž v odvětví a vedla by k nárůstu cen letenek.

pmh eb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK