Vláda přerušila jednání o surovinové politice

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Vláda dnes přerušila jednání o surovinové politice, podle které by se v budoucnu mohly prolomit územní limity pro těžbu hnědého uhlí. Strategický dokument přerušila vláda s termínem do konce roku, uvedl na tiskové konferenci po jednání premiér Jiří Rusnok. Vláda tak chce přenechat otázku surovinové politiky vládě vzešlé z voleb.

Podle návrhu surovinové politiky vydrží Česko do roku 2035 bez prolomení limitů. Pak ale podle materiálu bude nutné využít uhlí za limity, aby byla zachována funkčnost teplárenského systému. Dokument uvádí, že kroky pro zpřístupnění zásob uhlí za limity je nutné začít dělat už v roce 2016.

Surovinová politika také uvažuje o možném otevření uranových nebo zlatých dolů.

Proti dokumentů ostře protestují ekologické organizace. Ve společném prohlášení zaslaném ČTK dnes jejich zástupci uvedli, že návrh surovinové politiky "obsahuje řadu plánů nebezpečných pro zdraví občanů, pro jejich peněženky i pro českou krajinu". Ekologové vyzývají vládu, aby dokument neschvalovala.

Premiér Rusnok již v neděli prohlásil, že nevidí důvod k tomu, aby končící vláda surovinovou politiku schvalovala. Podle něj se kabinet nebude materiálem zabývat vůbec, nebo projednávání zahájí, ale vzápětí bod přeruší. "Určitě nepřijmeme žádné závažné závěry typu: zrušíme (těžební) limity nebo naopak zavedeme jiné. To určitě nebude výsledkem toho projednávání," řekl Rusnok v neděli v České televizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK