Americké akcie v obavách z Fedu obnovily pokles

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes obnovily pokles a nejsledovanější index Dow Jones zaznamenal nejhlubší ztrátu od konce června. Na trhu se opět rozšířily obavy z toho, že centrální banka (Fed) začne brzy omezovat svou podpůrnou politiku. Trh oslabily také nepříznivé výsledky maloobchodní společnosti Macy's, které vyvolaly obavy ze slabých spotřebitelských výdajů.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,73 procenta a uzavřel na 15.337,66 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,52 procenta na 1685,39 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 3669,27 bodu se ztrátou 0,41 procenta.

Akcie společnosti Macy's zamířily dolů poté, co její čtvrtletní zisk i tržby zaostaly za očekáváním analytiků. Firma slabé výsledky zdůvodnila neochotou spotřebitelů utrácet za méně nezbytné zboží.

Akcie technologického giganta Apple pokračovaly v růstu a jejich kurz se dostal poprvé od ledna nad 500 dolarů. Investor Carl Icahn v úterý oznámil, že ve firmě získal "velký" podíl, a označil její akcie za výrazně podhodnocené.

Obchodování zůstává kvůli období dovolených slabé a poslední ekonomické statistiky jasnější trend vývoje ekonomiky nenaznačují. To investorům komplikuje odhady, zda Fed již v září začne omezovat své nákupy dluhopisů ze současné úrovně 85 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč) měsíčně.

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru výrazněji nezměnilo, třebaže jej zpočátku podpořila zpráva, že eurozóna se ve druhém čtvrtletí vymanila z nejdelší hospodářské recese ve své historii, později však o své zisky přišlo. Dolar nadále podporují očekávání, že Fed začne omezovat podporu hospodářského růstu.

Euro se po zveřejnění údajů z eurozóny vyšplhalo proti dolaru na 1,3278 USD, ke konci dne ale sestoupilo zpět na 1,3258 USD. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 98,20 JPY a stejným tempem klesl jeho index ke koši hlavních světových měn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK