Ceny průmyslových výrobců zrychlily růst na 1,1 procenta

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v červenci opět zrychlily meziroční růst, když stouply o 1,1 procenta. Meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců se meziročně také zvýšily, ale jejich růst zpomaluje. Meziročně stouply o 4,7 procenta, meziměsíčně ale klesly o 2,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ceny stavebních prací a tržních služeb se snížily v meziročním i meziměsíčním srovnání.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Meziroční nárůst cen průmyslových výrobců se od května vytrvale zvětšuje. V květnu se ceny proti loňsku zvýšily o 0,3 procenta, v červnu o 0,7 a v červenci o 1,1. Červencový růst podle ČSÚ výrazně ovlivnilo zdražení potravin, nápojů a tabáku o čtyři procenta. "Stejně významně ovlivnil úroveň cenové hladiny i růst cen elektřiny, plynu a páry o 3,6 procenta," doplnil ČSÚ. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce rostly ceny energií, a to o 2,5 procenta.

Snížily se naopak ceny kovů a kovodělných výrobků o 2,5 procenta a ceny pryžových a plastových výrobků a ostatních nekovových minerálních výrobků o 1,5 procenta.

V červenci se zvyšovaly také ceny zemědělských výrobců. Nárůst o 4,7 procenta ale představoval zpomalení, protože v červnu byly ceny vyšší o 7,3 procenta. "V rostlinné výrobě vzrostly ceny o 4,2 procenta, v červnu to bylo o 10,4 procenta. Zvýšily se ceny brambor o 30,4 procenta, čerstvé zeleniny o 20,6 procenta a obilovin o 7,3 procenta," uvedl ČSÚ. Nižší byly naopak ceny ovoce, a to o 8,8 procenta, a ceny olejnin klesly o šest procent.

V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 5,3 procenta. Vzrostly ceny mléka o 12,4 procenta a drůbeže o 8,3 procenta. Pokles zaznamenaly ceny vajec, konkrétně o 21,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK