ČTÚ vyhlásil aukci kmitočtů pro mobilní sítě, začne v listopadu

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes vyhlásil novou aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Vyčlenil více frekvencí pro čtvrtého operátora než v předchozí soutěži. Přihlášky bude přijímat do 30. září, samotná aukce začne do poloviny listopadu. Uvedli to zástupci úřadu na dnešní tiskové konferenci. Kvůli chybně nastaveným podmínkám musel úřad letos v březnu předchozí aukci ukončit.

"Cíle aukce jsou jasné. Jde nám o rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního internetového připojení, podporu hospodářské soutěže, vytvoření podmínek pro vstup dalšího operátora s celostátní působností a o zajištění efektivního využívání kmitočtového spektra," uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Aukce je podle Nováka připravena tak, aby se celý proces uskutečnil rychle a transparentně, bez jakýchkoliv postranních spekulací či snahy o jeho prodlužování.

Úřad v aukci nabídne kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 miliardy Kč. Pro nového operátora vyčlenil část pásma 1800 MHz a nově i 800 MHz. Nabyvatelé kmitočtů je nebudou moci sedm let převádět na jiné subjekty. Proti vyčlenění části pásma 800 MHz protestovali současní tři operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone. Ti zatím finální podmínky odmítli komentovat před jejich detailním prostudováním.

Čtvrtým operátorem by mohly být PPF, která se účastnila již předchozí aukce, a zájem projevil i Dial Telecom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK