Koruna posiluje k dolaru a k euru stagnuje

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Česká měna dnes posiluje k dolaru a vůči euru stagnuje. Kolem 11:00 byla koruna k dolaru proti středečnímu závěru silnější o pět haléřů na 19,42 Kč/USD a k euru o haléř slabší na 25,81 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Další data, která přicházejí z domácí ekonomiky, s korunou nehýbou," sdělil analytik Tomáš Vlk z Patria Online. "Dnes to byly údaje o výrobních cenách, které v červenci rostly mírně rychleji, než se čekalo," doplnil.

Z dalších středoevropských měn podle Vlka stagnuje maďarský forint, kdežto polský zlotý posiluje. "Situace na hlavních trzích není pro středoevropské měny příliš dobrá. Akcie v Evropě otevřely v červeném, eurodolar ráno zhruba stagnuje a vývoj dluhopisových výnosů ukazuje na mírně převažující odklon od rizika," dodal analytik.

Kurz dolaru k euru byl kolem 11:00 na 1,329 USD/EUR, tedy jen mírně nad úrovní středečního závěru. "Pozornost se zaměří na nová americká data. Zveřejněna bude inflace za červenec. Čeká se její mírný nárůst, a to včetně jádrové složky. Potvrzení takového vývoje by mělo být pro dolar podpůrné," uvedl Vlk. Současně začnou vycházet informace z amerického průmyslu, kterému se sice podle analytika vedlo dobře, ale čísla mohou naznačit zpomalení v dalších měsících.

Násilí v Egyptě v posledních dnech se podle Vlka projevuje na růstu cen ropy. "Zatím ale nevyvolává takovou poptávku po bezpečí, která by nějak silně podporovala dolar nebo americké dluhopisy," sdělil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK