Maloobchodní gigant Wal-Mart mírně zvýšil čtvrtletní zisk

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americká společnost Wal-Mart Stores, která je největším maloobchodním řetězcem světa, zvýšila ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk zhruba o jedno procento na 4,1 miliardy dolarů (téměř 80 miliard Kč). A to navzdory nepříznivým podmínkám na trzích. Firma však zhoršila odhad celoročního zisku na akcii a její tržby nesplnily očekávání analytiků.

Ve čtvrtletí, které skončilo 31. července, celkové tržby vzrostly o více než dvě procenta na 116,2 miliardy dolarů (asi 2,3 bilionu Kč). Na klíčovém trhu ve Spojených státech však příjmy v obchodech otevřených déle než rok o 0,3 procenta klesly. Analytici v anketě agentury Reuters čekali jejich nárůst o dvě procenta.

Zisk na akcii se ve čtvrtletí zvýšil o pět procent na 1,24 dolaru. V celém finančním roce nyní firma očekává zisk 5,10 až 5,30 dolaru na akcii. V předchozí prognóze přitom počítala s celoročním ziskem v pásmu 5,20 až 5,40 dolaru na akcii.

Finanční ředitel Charles Holley uvedl, že nová prognóza zohledňuje obtížné tržní i provozní podmínky. Generální ředitel Mike Duke upozornil, že firma bude pokračovat v krocích, jejichž cílem je hospodářské výsledky zlepšit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK