Prezident podepsal novelu rozpočtu, navyšuje kapacitu EGAP

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal změnu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která umožňuje navýšit pojistnou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard korun na 280 miliard korun. Informovala o tom mluvčí prezidenta Hana Burianová. Novela neobsahuje zásadní změny schváleného rozpočtu, nemění jeho příjmy, ani výdaje. Změna umožní EGAP financovat více obchodních případů.

Bývalá koaliční vláda Petra Nečase navrhla zvýšení pojistné kapacity kvůli vyšší poptávce českých vývozců po pojištění. Poptávka firem podle vlády vzrostla v důsledku několika rozsáhlých mnohamiliardových obchodů.

Novela počítá rovněž s tím, že vláda doplní pomocí dotace pojistné fondy o půl miliardy korun. Bez tohoto opatření by bylo nutné omezit letos pojišťování nových, byť již sjednaných nebo vysoce rozpracovaných obchodních případů.

Návrh z velké části souvisí s pojištěním odběratelského úvěru na dostavbu irácké elektrárny Churmala. To je velký paroplynový komplex, kam by české firmy dodávaly zhruba 70 procent celkové investice, což představuje zhruba 500 milionů dolarů. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že tato zakázka v tuzemsku představuje zhruba 2000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK