Nepokoje v Egyptě budou mít negativní dopady na tamní ekonomiku

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 15. srpna (ČTK) - Současné nepokoje v Egyptě zřejmě přinesou další problémy tamní ekonomice. Podle německé obchodní a průmyslové komory (DIHK) by nepokoje rovněž mohly zvýšit závislost země na zahraničních věřitelích. Negativní dopad se čekají zejména na turistický ruch, výpadky produkce však hrozí i v průmyslu.

Přerušení výroby v Egyptě již podle agentury Reuters kvůli nepokojům ohlásil švédský výrobce domácích spotřebičů Electrolux. Ten v Egyptě zaměstnává zhruba 7000 lidí.

DIHK nicméně neočekává odchod německých podniků z Egypta. "Firmy, které tam působí, neházejí ručník do ringu," řekl agentuře DPA šéf DIHK pro zahraniční obchod Volker Treier. "Tyto firmy již mají s revoluční situací a nepokoji v Egyptě určité zkušenosti," dodal. Nevyloučil však dočasné zastavení některých aktivit a výpadky ve výrobě. Nepokoje by mohly rovněž vystrašit potenciální investory.

Napjatá situace v Egyptě se již projevila například na trhu s ropou - cena severomořské ropy Brent se dnes poprvé za čtyři měsíce vyšplhala nad 111 dolarů za barel. Egypt sice není významným producentem ropy, ale kontroluje jednu z nejrušnějších námořních cest na světě, Suezský průplav. Ten představuje důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK