D1 bude o víkendu na Benešovsku uzavřena na 14 hodin

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Psáře/Divišov (Benešovsko) 15. srpna (ČTK) - Nejfrekventovanější tuzemská dálnice D1 bude od sobotních 20:00 do nedělních 10:00 zcela uzavřena kvůli bourání dvou mostů u Psář a Šternova na Benešovsku. Řidiči se budou uzavírce mezi 41. a 49. kilometrem vyhýbat po stanovených objízdných trasách. Na plynulost dopravy bude dohlížet zvýšený počet policistů, zjistila dnes ČTK.

Podle mluvčí policejního prezidia Evy Kropáčové se počet policistů zvyšuje při každé uzavírce, která se musí kvůli modernizaci D1 udělat. Policisté budou sledovat provoz zejména na objízdných trasách a při komplikacích budou řídit dopravu.

Auta do hmotnosti 12 tun a autobusy budou při uzavírce ve směru na Brno sjíždět na exitu 41 u Šternova, pak pojedou na Divišov, Vlašim a na dálnici se vrátí exitem 49 Psáře. Ve směru na Prahu pak budou sjíždět exitem 49 Psáře, odkud se vydají směrem na Zbizuby, Uhlířské Janovice a Sázavu. Zpět se na D1 vrátí exitem 34 Ostředek. Pro auta nad 12 tun bude objízdná trasa delší. Ve směru na Brno budou sjíždět exitem 21 u Mirošovic a pojedou na Tábor, Pelhřimov a na dálnici se vrátí exitem 90 u Humpolce. Stejnou trasu budou těžké kamiony využívat i v opačném směru.

Podle vlašimského starosty Luďka Jeništy by mohly kvůli případným kolonám nastat komplikace na dvou městských křižovatkách, které jsou na objízdné trase pro osobní auta. "Bude ve službě víc strážníků, kteří budou připraveni dopravu řídit," podotkl Jeništa. Jinak příliš s problémy nepočítá kvůli tomu, že uzavírka bude v noci a za víkendového provozu. Podobně jako policisté předpokládá, že se řidiči raději jízdě po uzavřené dálnici vyhnou.

Dva zbourané mosty budou podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové nahrazeny novými. Podle starosty obce Psáře Ladislava Kadlečka nedaleký most přes D1 používají motoristé, zemědělci i chodci. "Bude to složitější, ale budeme se bez něj muset obejít," uvedl Kadleček.

Významné problémy kvůli chybějícímu mostu neočekává ani starosta Divišova Zdeněk Eichler, pod který spadá Šternov. Podle něj je totiž poblíž další most, který by se měl bourat až při další fázi modernizace D1. "Budeme to objíždět," uvedl Eichler. Důležité podle něj bude to, aby nebyly problémy při úplné uzavírce dálnice.

Bourání mostů budou podle ministerstva dopravy předcházet přípravné práce, při nichž bude doprava omezena částečně, protože bude zcela uzavřen levý jízdní pruh ve směru na Prahu a dálnice bude fungovat v režimu dva pruhy na Prahu a jeden na Brno. Dílčí omezení v dopravě bude pokračovat i po dokončení bourání mostů, kdy bude provoz veden dvěma pruhy na Prahu a jedním pruhem na Brno.

Nejfrekventovanější tuzemská dálnice byla kvůli bourání šesti mostů přes noc naposledy zcela uzavřena na začátku července. Po D1 se nejezdilo ve dvou úsecích u Velké Bíteše na Vysočině a u Lokte na Benešovsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK