Pegas zastavil kvůli nepokojům v Egyptě provoz v továrně

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 15. srpna (ČTK) - Výrobce netkaných textilií PEGAS NONWOVENS zastavil kvůli nepokojům v Egyptě provoz v závodě u Káhiry. Podle firmy jde o preventivní opatření. Nepokoje v Egyptě si zatím vyžádaly přes 500 obětí. V továrně Pegasu pracuje sto zaměstnanců, 15 z nich jsou Češi. Mluvčí firm Ondřej Kouřil ČTK řekl, že jsou v bezpečí v místech, kde je absolutní klid.

Firma na konci ledna dokončila hrubou montáž výrobní technologie v novém závodě poblíž Káhiry. Výroba postupně nabíhá už několik týdnů.

Zastavení výroby je podle Kouřila preventivní. "Chceme zajistit maximální bezpečnost pro zaměstnance. Nechceme je nutit, aby nyní museli cestovat do práce, což by mohlo být nebezpečné," uvedl Kouřil.

Podle něj nová linka zatím není v ohrožení. Fungoval na ní zatím pouze pilotní provoz, plnou produkci chtěla firma rozjet koncem roku. Projekt firma představila v polovině roku 2011 a investice dosáhla zhruba 1,5 miliardy korun. Už tehdy uzavřela smlouvu se zákazníkem, který byl pro investici klíčový. Zakoupila pozemky o rozloze 42.000 metrů čtvrtečních. V případě příznivých podmínek v regionu by společnost chtěla v letech 2015 až 2016 rozšířit závod o druhou linku, čímž by dosáhl roční kapacity 45.000 až 50.000 tun.

Pegas Nonwovens je holdingová společnost se sídlem v Lucemburku a s provozními dceřinými společnostmi ve Znojmě a Bučovicích. Firma je veřejně obchodovanou společností na burzách v Praze a ve Varšavě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK