Pražská burda oslabila o 1,16 procenta, ztratila většina titulů

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila, přičemž ztratila většina titulů. Hlavní index PX si tak odepsal 1,16 procenta na 971,14 bodu. Z výsledků burzy vyplývá, že nahoru šly jen akcie těžařské firmy NWR a mírně získaly i cenné papíry sázkové firmy Fortuny.

NWR si polepšila už několikátý den za sebou, dnes si její akcie připsaly dalších 4,24 procenta na 24,60 koruny. Akcie Fortuny stouply o 0,1 procenta na 100,60 koruny.

Naopak největší ztrátu zaznamenala textilní firma Pegas Nonwovens, jejíž cenné papíry si odepsaly 3,15 procenta na 575,30 koruny. Podle analytika Patra Finance Josefa Kohouta se na akciích Pegasu podepsala současná situace v Egyptě. "Stalo se tak po oznámení, že firma zastavuje ve zkušebním provozu rozjetou výrobní linku v Egyptě. Ta byla přitom spuštěna teprve v červenci a do plné kapacity má teprve naběhnout," dodal Kohout. V továrně Pegasu pracuje sto zaměstnanců, 15 z nich jsou Češi. Mluvčí firmy Ondřej Kouřil ČTK řekl, že jsou v bezpečí v místech, kde je absolutní klid. Zastavení výroby je podle Kouřila preventivní.

Přes dvě procenta oslabily i akcie TMR a Komerční banky, které tak skončily na 1162 a 4210 korunách. V červených číslech dnes byl i operátor Telefónica, u kterého podle Kohouta negativně zapůsobila nově vyhlášená aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. "V té zůstaly pro nového operátora vyhrazeny dva bloky v lukrativním pásmu 800MHz, což stávající operátoři mohutně kritizovali," uvedl Kohout. Telefónica tak dnes zlevnila o 1,66 procenta na 297 korun.

Podle Kohouta ale lokální trh dnes postrádal výraznější aktivitu, část středoevropského regionu byla totiž kvůli svátku uzavřena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK