Akcie v USA oslabily, srazily je horší vyhlídky několika firem

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně klesly a nejsledovanější index Dow Jones zaznamenal nejhlubší jednodenní propad za skoro dva měsíce. Trh oslabily neuspokojivé zprávy ze společností Wal-Mart a Cisco. Dolů ho však poslaly rovněž obavy, že americká centrální banka (Fed) by mohla už brzy začít omezovat svou podpůrnou měnovou politiku.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 1,5 procenta a uzavřel na 15.112 bodech. Širší index S&P 500 klesl o 1,4 procenta na 1661 bodech. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 3606 bodech se ztrátou 1,7 procenta, napsala agentura AP.

O zhruba tři procenta klesly akcie řetězce Wal-Mart Stores. Největší maloobchodní řetězec světa zvýšil ve druhém finančním čtvrtletí čistý zisk zhruba o jedno procento na 4,1 miliardy dolarů. Společnost ale zhoršila odhad celoročního zisku a příjmů, což je podle AP varováním, že opatrní zákazníci utrácejí méně.

Akcie největšího světového výrobce síťových technologií Cisco Systems se dnes propadly o sedm procent, převážně také v reakci na horší výhled. Firma rovněž uvedla, že zruší asi 4000 pracovních míst, což je zhruba pět procent celkového počtu. Cisco je považováno za lídra odvětví, a jeho výsledková zpráva tak ovlivnila i další technologické tituly.

Na devizovém trhu se dnes americký dolar k euru vyšplhal na nejvyšší hodnotu za skoro dva týdny. Zisky ale později odevzdal poté, co nejnovější ekonomické údaje poskytly investorům protikladný obrázek o tom, jak silné je oživování americké ekonomiky. Překvapivé zprávy přišly z amerického trhu práce, kde počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti minulý týden klesl na nejmenší úroveň za skoro šest let, a překonal tak odhady analytiků. Tyto údaje a zvýšení meziroční míry americké inflace za měsíc červenec podpořily názory, že Fed začne měnit svůj postoj k současné mimořádně uvolněné měnové politice spíše dříve než později.

K oslabení dolaru ale přispěly zprávy o tom, že produkce v továrnách v důležité oblasti Spojených států v srpnu oslabila.

Euro dnes kolem 22:00 SELČ k americké měně přidávalo 0,69 procenta na 1,3351 USD. K jenu dolar ztrácel zhruba procento na 97,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK