Čerpání dotací z ROP Severovýchod bude 26. srpna obnoveno

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 16. srpna (ČTK) - Čerpání dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod se 26. srpna obnoví. Takzvané korekce za chyby v projektech zaplatí stát. Sankce za chybovost projektů nad dvě procenta činí 240 milionů korun. Po jejich zaplacení bude opět možné čerpat zbývajících asi šest miliard korun z ROP Severovýchod, řekl dnes novinářům předseda Regionální rady Severovýchod a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

"Korekce nebudou hrazeny z rozpočtů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, ale k jejich zaplacení budou použity peníze, které jsou v rezervě národních veřejných zdrojů," uvedl Půta. Rezerva vznikla z prostředků ušetřených na státní 15 procentní spoluúčasti u některých projektů.

Původně měly tři kraje zaplatit na korekcích za chybovost projektů nad dvě procenta celkem 378 milionů korun, později částku 210 milionů korun. Po přehodnocení ze strany Evropské komise dosáhla výsledná suma 240 milionů korun. Podle Půty se musí ještě dořešit korekce ze státního rozpočtu ve výši 14 milionů korun, Regionální rada o ní bude jednat s ministerstvem pro místní rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK