ACK: Poptávka po zájezdech do Egypta klesla o čtvrtinu

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Poptávka po zájezdech do Egypta klesla v posledních dnech o čtvrtinu. České cestovní kanceláře omezují kapacity letů k Rudému moři a nabízejí klientům výměnu za jinou destinaci. ČTK to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při nepokojích v Egyptě zahynulo dosud přes 600 lidí a na 4000 bylo zraněno. Ruské a německé CK již prodej zájezdů k Rudému moři zastavily.

"Snižování kapacity letů bude trvat asi 14 dnů, kdy by se kapacita měla stáhnout o jednu třetinu," řekl ČTK Papež.

Ze zhruba 500 lidí, kteří mají odletět do Egypta s CK Fischer v nejbližších dnech, požádalo o změnu a odlet do jiné destinace zatím 23 klientů a čtyři zájezd zcela stornovali. "Devět z deseti lidí, kteří si zájezd koupili a mají odletět v nejbližších dnech, se odletět chystá," uvedl mluvčí CK Jan Osúch.

Fischer nabízí od čtvrtka bezplatnou výměnu již zakoupeného zájezdu s odletem do 31. srpna. Změnu termínu či destinace nabízí také CK Alexandria. "V případě, že klient projeví zájem o změnu destinace, vždy se snažíme najít variantu, která bude klientovi nejvíce vyhovovat," dodal produktový manažer serveru Dovolena.cz Petr Pěcha.

České ministerstvo zahraničí rozeslalo informativní sms zprávy turistům, kteří se před odjezdem registrovali v internetovém systému DROZD. Ve zprávách je upozorňuje na to, že dnes odpoledne se čekají další masové demonstrace s možnými násilnostmi. MZV i nadále doporučuje turistům neopouštět hotelové resorty.

Češi, kteří tráví dovolenou v egyptských letoviscích podle CK nechtějí ukončit svou dovolenou předčasně a vrátit se domů. "Nikdo z klientů, které momentálně v Egyptě máme, o předčasný návrat neprojevil zájem. Ani k tomu nemají důvod, situace v turistických střediscích u Rudého moře je naprosto poklidná," uvedla Pavlína Pešová z Firo Tour.

V Egyptě tráví nyní svou dovolenou asi 5000 českých turistů. "Letoviska jsou pod zvýšeným neustálým dohledem státních bezpečnostních složek. Celkově je situace v resortech klidná a turisté jsou v naprostém bezpeči a normálně tráví dovolenou," informoval marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Tomáš Medek rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK