Spotřebitelská důvěra v USA v srpnu překvapivě klesla

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla. Spotřebitelé se obávají vyšších úrokových sazeb a zpomalení růstu ekonomiky. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry v srpnu klesl na rovných 80 bodů z šestiletého maxima 85,1 bodu v předchozím měsíci. Analytici přitom počítali s mírným nárůstem indexu na 85,5 bodu.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Většina spotřebitelů podle průzkumu očekává mírné zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech. Ve druhém čtvrtletí tempo růstu americké ekonomiky zrychlilo na 1,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících.

Hospodářský růst ve druhém čtvrtletí podpořilo oživení podnikatelských výdajů, stoupající export a pomalejší pokles vládních výdajů. Tempo růstu ekonomiky se ale už třetí čtvrtletí za sebou drželo pod dvouprocentní hranicí, která podle analytiků obvykle nestačí k výraznějšímu snížení nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK