Americká burzovní komise schválila fúzi burz ICE a NYSE Euronext

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. srpna (ČTK) - Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) schválila plánované převzetí burzovní skupiny NYSE Euronext konkurentem IntercontinentalExchange (ICE) za 8,2 miliardy dolarů (téměř 160 miliard Kč). Komise to dnes uvedla na svých internetových stránkách. Burzy se na fúzi dohodly koncem loňského roku. Jejich spojením vznikne globální burzovní operátor, který bude nabízet širokou škálu obchodů s finančními produkty.

Transakci již dříve odsouhlasili akcionáři obou podniků i Evropská komise. Fúze však ještě musí získat souhlas regulačních orgánů některých evropských zemí, napsala agentura Reuters.

Skupina NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 spojením newyorské burzy NYSE a panevropského provozovatele akciových trhů Euronext. NYSE Euronext vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. ICE patří v burzovním sektoru k relativním nováčkům a zabývá se především obchodováním s komoditami. Pod jednou střechou se tak díky připravovanému spojení ocitnou dva silní hráči, kteří se podle analytiků budou vzájemně doplňovat.

ICE se ve spolupráci s další burzovní společností Nasdaq OMX Group snažila NYSE Euronext převzít již předloni, kdy nabízela zhruba 11 miliard dolarů, záměr ale odmítly regulační orgány. Měly obavy, že NYSE a Nasdaq by v Americe zcela ovládly obchodování s akciemi. Loni na jaře pak regulátoři odmítli podobný záměr německé Deutsche Börse, která chtěla NYSE Euronext rovněž převzít a nabízela více než devět miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK