Dolar mírně posílil vůči euru i jenu

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes mírně posílil vůči euru i japonskému jenu poté, co zpráva o poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech snížila zájem investorů o riziková aktiva. Dolar je obvykle považován za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty.

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,3328 USD. Vůči japonském jenu dolar stoupl o 0,2 procenta na 97,57 JPY, napsala agentura Reuters.

Předběžné výsledky průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity dnes ukázaly, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla kvůli obavám z vyšších úrokových sazeb a zpomalení růstu ekonomiky.

Pozornost investorů se nadále soustředí na to, kdy začne americká centrální banka (Fed) omezovat podporu hospodářského růstu, kvůli které je nucena tisknout nové peníze. Šéf atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart tento týden uvedl, že banka by již příští měsíc mohla snížit rozsáhlé nákupy dluhopisů. Upozornil však, že údaje o vývoji americké ekonomiky jsou nejednoznačné, takže Fed nemůže poskytnout přesnější časový harmonogram svých kroků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK