Pražský akciový trh v uplynulém týdnu zpevnil o procento

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Pražská burza v posledním týdnu opět zpevnila. Index PX proti minulému pátku přidal procento na 982 bodů, když v minulém týdnu posílil o 2,6 procenta. Největší zisky zaznamenaly akcie těžařské firmy NWR, které si polepšily o téměř 43 procent. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens.

"Uplynulý týden se nesl v relativně poklidném duchu až do čtvrtka, kdy došlo k poměrně velkému výkyvu na amerických státních dluhopisech - výnos stoupl na desetiletých dluhopisech nad 2,75 procenta, což rozhýbalo nejen měny, zlato, ale i akciové trhy," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Akcie NWR za týden zpevnily o 42,9 procenta na 24,65 koruny. Vedle potvrzeného zájmu ze strany polské těžařské firmy JSW o koksárenská aktiva se projevila pozitivně čísla z importu komodit Číny, uvedl Vaníček. Právě data z Číny zapůsobila na vývoj ceny uhlí, dodal.

Akcie Pegas Nonwovens spadly o 7,1 procenta na 561 korun. Důvodem je podle Vaníčka situace v Egyptě. Kvůli nepokojům společnost pozastaví rozjezd nové linky, která je umístěna nedaleko Káhiry. Pegas rovněž uvedl, že prozatím nemění svůj výhled na letošní rok.

NWR ve čtvrtek oznámí hospodářské výsledky za letošní druhé čtvrtletí. Vaníček očekává prudký propad ziskovosti. V úterý výsledky za pololetí zveřejní tabáková firma Philip Morris, Vaníček čeká 11procentní pokles čistého nekonsolidovaného zisku

Příští týden bude pravděpodobně ve znění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (FED), které se uskuteční ve středu. Investoři budou opět hledat vodítka, která by naznačovala další kroky monetární politiky, míní Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK