Ceny ropy mírně klesly navzdory nepokojům v Egyptě

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesly navzdory pokračujícím nepokojům v Egyptě. Ve čtvrtek se ceny zvýšily kvůli obavám, že tyto nepokoje budou mít negativní dopad na zásobování ropného trhu.

Egypt sice není významným producentem ropy, ale kontroluje jednu z nejrušnějších námořních cest na světě, Suezský průplav. Ten představuje důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu.

Cena severomořské ropy Brent dnes klesla o 17 centů na 109,43 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 58 centů na 106,75 dolaru za barel, napsala agentura AP.

Ropný trh je nyní dostatečně zásobován, protože roste těžba ve Spojených státech, Kanadě a dalších zemích, zatímco světová poptávka po ropě se zvyšuje pouze mírným tempem. To podle analytiků brzdí růst cen související s obavami o dodávky z Blízkého východu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 109,43 109,60 New York - Nymex WTI září 106,75 107,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK