Akcie v USA zaznamenaly nejprudší týdenní propad v letošním roce

16.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. srpna (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování opět oslabily. Dow Jonesův index tak zaznamenal nejprudší týdenní pokles od začátku letošního roku. Maloobchodní společnosti zamířily dolů kvůli obavám ohledně vývoje tržeb a stoupající úrokové sazby snížily poptávku investorů po firmách s vysokými dividendami.

Dow Jonesův index se dnes snížil o 0,20 procenta na 15.081,93 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,33 procenta na 1655,83 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,09 procenta na 3602,78 bodu. Za celý týden Dow Jonesův index ztratil 2,2 procenta. S&P 500 si odepsal 2,1 procenta a Nasdaq klesl o 1,6 procenta.

Maloobchodní společnost Nordstrom dnes oslabovala poté, co její čtvrtletní tržby zaostaly za očekáváním analytiků. Firma navíc zhoršila odhad celoročních tržeb i zisku.

Předběžné výsledky průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity dnes ukázaly, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla kvůli obavám z vyšších úrokových sazeb a zpomalení růstu ekonomiky. Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Investory rovněž znepokojuje, jaký dopad bude mít na akciové trhy očekávané snižování nákupů dluhopisů americkou centrální bankou (Fed). Šéf atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart tento týden uvedl, že banka by mohla začít nákupy omezovat již příští měsíc.

Na devizovém trhu dolar mírně posílil vůči euru i japonskému jenu kvůli poklesu zájmu investorů o riziková aktiva. Dolar je obvykle považován za bezpečnou investici v období ekonomické nejistoty. Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,3332 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK