Dálnice D1 byla na Benešovsku uzavřena kvůli bourání dvou mostů

17.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Psáře (Benešovsko) 17. srpna (ČTK) - Nejfrekventovanější tuzemská dálnice D1 byla mezi Psáři a Šternovem na Benešovsku dnes ve 20:00 v obou směrech na 14 hodin zcela uzavřena. Stavbaři budou přes noc bourat dva mosty na 43. a 48. kilometru. Podle harmonogramu prací by měl být provoz obnoven v neděli v 10:00. Motoristé musejí jezdit po objížďce.

Bourání mostů má na starosti stavební společnost Eurovia CS. Firma má podle mluvčí Petry Kučerové k dispozici projektovou dokumentaci k mostům, které přes noc půjdou k zemi a nepředpokládá, že by měly vzniknout komplikace. "Nepředpokládáme, že by tam měl vzniknout nějaký časový skluz," řekla dnes ČTK Kučerová.

Podle stavbyvedoucího Tomáše Cvacha se před demolicí uskuteční přípravné práce, při nichž se odmontují svodidla a pod mosty se naveze hlína, která se rozprostře po geotextili, aby se neponičil stávající povrch dálnice. "Pak nastoupí těžká technika. Nasadí se těžké nůžky, kladiva a most se začne postupně demolovat," uvedl Cvach.

Každý most bude bourat šest kusů těžké techniky. Demolice by podle něj mohla začít kolem 21:30, mosty by mohly padnout po 1:00. Oba mosty určené ke zbourání jsou podle stavby vedoucího jiné, například svojí velikostí. "První most od Prahy je náročnější, protože je ze čtyř nosníků, takže tam očekáváme, že bude demolice trvat trochu déle," podotkl Cvach.

Auta do hmotnosti 12 tun a autobusy při uzavírce z D1 sjíždějí ve směru na Brno na exitu 41 u Šternova, pak jedou na Divišov, Vlašim a na dálnici se vrátí exitem 49 Psáře. Ve směru na Prahu pak sjíždějí exitem 49 Psáře, odkud se vydají směrem na Zbizuby, Uhlířské Janovice a Sázavu. Zpět se na D1 vrátí exitem 34 Ostředek.

Pro auta nad 12 tun se dálnice uzavřela už v 19:00. Objízdná trasa pro těžká auta je delší. Ve směru na Brno sjíždějí exitem 21 u Mirošovic a pojedou na Tábor, Pelhřimov a na dálnici se vrátí exitem 90 u Humpolce. Stejnou trasu těžké kamiony využívají i v opačném směru.

Bourání mostů je součástí modernizace nejstarší tuzemské dálnice. Zdemolované mosty budou nahrazeny novými. Dálnice D1 byla kvůli bourání šesti mostů přes noc naposledy zcela uzavřena na začátku července. Po D1 se nejezdilo ve dvou úsecích u Velké Bíteše na Vysočině a u Lokte na Benešovsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK