EP Idustries může koupit společnost AVE CZ odpadové hospodářství

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. srpna (ČTK) - EP Industries podnikatele Daniela Křetínského může koupit společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúze nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Rakouská Energie AG prodává EP Industries odpadové firmy AVE v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily. O AVE CZ se podle dřívějších informací médií ucházela také investiční skupina Penta a skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

ÚOHS posuzoval dopady celé transakce na český trh, a to na oblast komunálních služeb a odpadového hospodářství. O povolení spojení rozhodl ve zjednodušeném řízení.

AVE CEE, která zahrnuje pobočky rakouského koncernu v zemích střední a východní Evropy, loni vykázala provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 28,24 milionu eur (725,2 milionu Kč) při tržbách 189,67 milionu eur.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt, která má vedle Rakouska a dalších zmíněných zemí pobočku ještě v Itálii. AVE CZ provozuje například spalovnu nebezpečného odpadu v Kralupech nad Vltavou a osm skládek, mimo jiné v Čáslavi, Kralupech nad Vltavou a Benátkách nad Jizerou.

AVE CZ v tuzemsku obsluhuje zhruba 1,3 milionu obyvatel a 26.000 živnostníků a průmyslových klientů a zaměstnává více než 1300 lidí. Finanční rok, který skončil 30. září 2011, společnost uzavřela s historicky nejvyšším obratem; meziročně ho zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,805 miliardy korun. Ve stejném období převzala a zpracovala 1,7 milionu tun odpadu.

EP Industries patří mezi přední průmyslová uskupení v ČR. Zahrnuje deset podniků působících v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře a automobilovém průmyslu. Konsolidovaný provozní zisk (EBITDA) podniků z EP Industries za rok 2011 činil 1,6 miliardy korun při tržbách 9,6 miliardy Kč. Podniky EP Industries zaměstnávají zhruba 3000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK