Pražská burza v úvodu týdne ztrácí, dolů ji táhnou akcie Erste

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Pražská burza zahájila nový týden oslabením, přestože většina emisí dnes dopoledne rostla. Index PX kolem 11:20 odepsal 0,42 procenta na 977,82 bodu. Burzu dolů táhly především akcie Erste Bank, největší ztráty postihly cenné papíry mediální společnosti CME. Aktivita obchodníků je zatím nízká.

Pražská burza vstupuje do nového týdne poklesem, když investoři při absenci nových zpráv vybírají nedávné zisky. Podobný vývoj je i na západoevropských burzách, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie Erste Bank odepsaly 1,76 procenta na 679,40 koruny. Mokoš uvedl, že titul oslabuje nejrychlejším tempem za poslední měsíc, od začátku měsíce ale drží 16procentní zisk. Lukáš Brodníček z Fio banky upozornil na to, že analytici Barclays snížili doporučení pro akcie Erste z "overweight" na "equalweight", tedy že zastoupení emise v portfoliu má stejnou váhu či důležitost jako každá další akcie.

Cenné papíry CME spadly o silných 3,88 procenta na 73,15 koruny. Nedařilo se rovněž akciím Unipetrolu, jehož akcie zlevnily o 1,27 procenta na 171,65 koruny.

Zisky z minulého týdne naopak rozšířily akcie těžařské firmy NWR a přidaly 2,43 procenta na 25,25 koruny. Za uplynulý týden posílily o téměř 43 procent. NWR ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí. "Ve čtvrtečních číslech se očekává provozní i čistá ztráta, jen mírně nižší než v 1. čtvrtletí, především díky prvním efektům úsporných opatření, například výprodeji méně kvalitního energetického uhlí ze skladu," uvedli analytici Patria Direct.

Nejvíc rostly akcie developera Orco, které si polepšily o více než tři procenta na 65 korun.

Nemilou zprávou pro investory na českém akciovém trhu jsou snahy sociálních demokratů o zrušení rozhodnutí minulé vlády o zrušení daně z dividend od začátku příštího roku, poznamenal Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK