Podíl špatných úvěrů ve Španělsku byl v červnu na novém rekordu

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 19. srpna (ČTK) - Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček v rozvahách španělských bank v červnu dosáhl rekordních 11,6 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů španělské centrální banky. Čísla podle agentury Reuters naznačují, že v jihoevropské zemi se s dluhy potýká větší množství domácností a malých podniků, především v odvětví realit.

Poměr špatných úvěrů na celkovém množství půjček vytrvale roste od konce minulého roku. V prosinci se tento podíl poprvé za dva roky snížil, mimo jiné i díky tomu, že zachráněné španělské banky přesunuly část problémových aktiv do takzvané špatné banky. V květnu činil celkový podíl špatných úvěrů u španělských bank 11,2 procenta.

Španělé mají potíže se splácením úvěrů kvůli vysoké nezaměstnanosti, která je důsledkem hospodářské recese po kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi španělská ekonomika strávila většinu z posledních čtyř let. V letošním druhém čtvrtletí však pokles ekonomiky díky vývozu výrazně zpomalil na 0,1 procenta. Mnoho ekonomů předpokládá, že Španělsko by se z hluboké recese mohlo dostat ještě v tomto roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK