Rafaj zrušil pětimilionovou pokutu pro Severočeskou vodárenskou

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. srpna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil pětimilionovou pokutu pro Severočeskou vodárenskou společnost. Případem, který se týká tendru na zvýšení kapacity úpravny vody v Meziboří na Mostecku, se budou zabývat znovu Rafajovi podřízení. ČTK to zjistila z webových stránek ÚOHS.

Zakázka v objemu téměř 290 milionů korun byla zadávána loni, v říjnu začaly stavební práce. Vodárenská společnost podle původního verdiktu ÚOHS nepostupovala v souladu se zákonem, když pro zhotovení jedné z částí stavby požadovala použití určitého drenážního systému od firmy The F.B. Leopold Company Inc.

Podle zákona o veřejných zakázkách ale nesmí zadávací podmínky obsahovat požadavky nebo odkazy na obchodní firmy, názvy nebo jména a příjmení či specifická označení konkrétního zboží či služeb, pokud to není odůvodněno předmětem zakázky.

Rafaj původní rozhodnutí svých podřízených z loňského listopadu zrušil a případ jim vrátil zpět k projednání. Původní rozhodnutí podle něj například trpí nepřezkoumatelností spočívající v nesrozumitelnosti.

Pokuta, kterou vodárenská společnost dostala, byla jednou z nejvyšších od ÚOHS v posledních letech. Firma tvrdila, že použití jména konkrétní technologie nebylo podmínkou, připouštělo se i rovnocenné řešení od jiného výrobce, pokud by bylo prokazatelně funkční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK