RE/MAX požádal o vstup na burzu, chce získat 100 milionů USD

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 19. srpna (ČTK) - Americký řetězec realitních kanceláří RE/MAX Holdings požádal regulační orgány o vstup na burzu v New Yorku. Vydáním akcií v rámci primární emise (IPO) chce firma získat až 100 milionů dolarů (asi 1,9 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Společnost chce využít vlny oživení na americkém realitním trhu po krachu, který před zhruba šesti lety vyvolal hypoteční a následně také finanční krizi.

Společnost v dokumentech pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) nesdělila, kolik akcií chce prodat, ani jakou předpokládá cenu. Část příjmů z úpisu akcií chce použít na získání regionálních licencí v několika oblastech Spojených států.

Ceny domů ve Spojených státech se v květnu podle průzkumu organizací Standard & Poor's a Case-Shiller meziročně zvýšily o 12,2 procenta, což bylo nejprudší tempo růstu od března 2006. Ke stoupajícímu zájmu Američanů o koupi domů přispívají zlepšující se podmínky na trhu práce a také nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Průzkum Michiganské univerzity již dříve ukázal, že roste počet Američanů, podle kterých je v současnosti vhodná doba ke koupi domu, protože ceny a úrokové sazby se teprve začínají zvyšovat.

Oživování amerického trhu s nemovitostmi podle Reuters pomohlo například konkurenční společnosti Realogy Holdings. Ta primární emisi akcií (IPO) uskutečnila loni v říjnu a od té doby její tržní hodnota vzrostla asi o 60 procent.

RE/MAX v roce 1973 založili Dave a Gail Linigerovi, kteří jsou nyní v čele správní rady. Společnost, která má sídlo v americkém Denveru, funguje prostřednictvím sítě franšíz. K letošnímu poslednímu červenci měla zhruba 92.000 makléřů v 95 zemích světa. V roce 2005 firma zahájila činnost také na tuzemském trhu. V České republice má podle svého webu největší podíl na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK