Ceny ropy klesají, oslabilo je vybírání zisků z dosavadního růstu

19.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily týden mírným poklesem, trh oslabilo zejména vybírání zisků ze silného růstu minulého týdne. Ropu ale na druhou stranu dál podporují nepokoje v Egyptě a výpadky vývozu z Libye.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala pokles o 20 centů na 110,20 dolaru za barel. Minulý týden Brent získal zhruba dvě procenta. Americká lehká ropa WTI dnes v podvečer zlevňovala ve stejném rozsahu a byla na zhruba 107,15 dolaru za barel.

Brent se ve čtvrtek vyšvihl až na čtyřměsíční maximum 111,53 dolaru. Obchodníci nyní prodávají, aby si z růstu cen zajistili zisky, řekli analytici agentuře Reuters.

Od středy zemřelo v Egyptě kvůli politickým střetům nejméně 850 lidí. Egypt sice není významným producentem ropy, ale kontroluje Suezský průplav, tedy jednu z nejrušnějších námořních cest na světě. Přes něj a ropovodem z pobřeží Rudého moře k Alexandrii na pobřeží Středozemního moře proudí z Blízkého východu asi 4,5 milionu barelů ropy denně.

Protesty a stávky zaměstnanců nadále ochromují vývoz ropy z Libye. Většinu ropných terminálů v zemi ale dál blokují protesty a vývoz nadále dosahuje méně než poloviny normálního objemu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 110,20 110,40 New York - Nymex WTI září 107,15 107,46

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK