Eurovia se pokutě za prodloužení uzavírky na D1 zřejmě vyhne

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Stavební společnost Eurovia se pokutě za prodloužení víkendové uzavírky dálnice D1 kvůli demolicícm mostů zřejmě vyhne. Ministerstvo dopravy uvažovalo o možném podání podnětu ke správnímu řízení kvůli zhruba 2,5 hodiny trvajícímu zpoždění prací. Po dnešním setkání se zástupci firmy ale od záměru ustoupilo. Úřad považuje předložené důvody prodloužení uzavírky a s tím spojené dopravní komplikace za oprávněné, řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

"Při demolici mostu došlo k poškození krajnice a z důvodu bezpečnosti nebylo možné dopravu na dálnici pustit," uvedl Novák s tím, že v tomto případě úřad zdržení toleruje. Podobně tomu bylo i v případě obou dvou předchozích uzavírek z letošního června a července, kdy se zprovoznění dálnice zdrželo o více než hodinu v prvním případě a o pět hodin u komplikovanější červencové uzavírky, kdy stavební firma demolovala šestici mostů. Podle Nováka se v těchto případech ukázalo, že konstrukce mostů, které zbourání odolávaly, byla pevnější než s čím počítaly stavební plány.

Poškození krajnice při demolici mostu připustila i Eurovia s tím, že u takovýchto prací ale nejde o nic neobvyklého. Podle mluvčí Petry Kučerové má totiž nejstarší tuzemská dálnice velice křehký povrch. Že byla krajnice vozovky poškozená, se navíc stavbaři dozvěděli teprve po odklizení zeminy, vzápětí se ale pustili do uvedení vozovky do původního stavu.

Nejfrekventovanější tuzemská dálnice byla ze soboty na neděli 18. srpna neprůjezdná zhruba 16,5 hodiny, přibližně o 2,5 hodiny déle, než bylo původně naplánováno. Dopravní komplikace na objízdné trase ale začaly teprve poté, co dálnice měla být již otevřená, uvedl Luděk Janišta, starosta Vlašimi, které by jako příslušné obci s rozšířenou působností případné zahájení správního řízení s Eurovií náleželo. Řidiči podle Jeništy zřejmě počítali s tím, že budou mít volnou cestu, a zbytečně uvízli v kolonách. Už dříve ale uvedl, že obec iniciovat správní řízení a stavební firmu pokutovat nechce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK