Slovenská míra nezaměstnanosti v červenci klesla pod 14 procent

20.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červenci snížila na 13,99 procenta. Oproti předešlému měsíci to je pokles o více než čtvrt procentního bodu. Informovalo o tom slovenské ústředí práce. Situace na trhu práce se zlepšuje již několik měsíců po sobě, nezaměstnanost v zemi ale zůstává vysoká. V červnu dosahovala její míra 14,25 procenta.

Nezaměstnanost v červenci meziměsíčně klesala ve všech slovenských krajích. Tradičně nejnižší byla v Bratislavě, nejvyšší Slováci registrovali v okrese Rimavská Sobota na jihovýchodě země (32,60 procenta). Celkový počet uchazečů o práci minulý měsíc dosáhl 410.868 lidí, o 1,75 procenta méně než v předešlém měsíci.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nadprůměrnou mírou nezaměstnanosti. Situace na slovenském trhu práce se zhoršovala prakticky nepřetržitě od propuknutí globální ekonomické krize v roce 2009 až do začátku letošního roku, kdy nezaměstnanost vystoupila na nejvyšší úroveň od jara roku 2004, a to na 14,8 procenta.

V červenci byla slovenská míra nezaměstnanosti nadále vyšší než v České republice. V tuzemsku podle místního ministerstva práce a sociálních věcí její míra v červenci dosáhla 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK