ING prodá většinu v jihokorejské divizi investiční skupině MBK

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 26. srpna (ČTK) - Nizozemská finanční společnost ING Groep NV prodá podíl 90 procent ve své jihokorejské pojišťovací divizi soukromé investiční skupině MBK Partners za 1,84 bilionu wonů (31,8 miliardy Kč). Dohoda je součástí procesu prodeje asijských aktivit ING, který trvá již rok a půl a byl podmínkou pro získání státní pomoci v době finanční krize.

Loni ING prodala své pojišťovací divize v Hongkongu, na Macau a v jihovýchodní Asii. Celkem z prodeje získala 3,87 miliardy USD (74,3 miliardy Kč). V plánu má ještě prodat divizi v Japonsku. ING tak splní jednu z podmínek Evropské komise pro získání státní pomoci v roce 2008, kterou je prodej více než 50 procent pojišťovacích operací v Asii do konce roku 2013. Zatím však není jisté, kdy bude japonská divize prodána. Podle zdrojů je jedním z důvodů to, že japonský regulátor nechce nechat vstoupit soukromé investiční firmy do místních pojišťoven.

Prodej je největší dohodou v jihokorejském pojišťovacím sektoru. Jeho hodnota v dolarech je 1,66 miliardy USD, a překonal tak loňskou dohodu o převzetí podílu 24 procent v Kyobo Life Insurance za jednu miliardu USD konsorciem vedeným soukromou investiční skupinou Affinity Equity.

Od své záchrany ING zrušila svůj model, který zahrnoval nabídku bankovních i pojišťovacích služeb, oznámila zrušení tisíců pracovních míst a další úspory. Z prodeje části majetku již ING získala zhruba 23 miliard eur (590,7 miliardy Kč).

Skupina ING je jedním z největších poskytovatelů finančních služeb v Evropě. Na český trh vstoupila v roce 1991 prostřednictvím ING Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK