Spolana ukončí výrobu chloru pomocí rtuti do poloviny roku 2017

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Neratovická Spolana ukončí výrobu chloru pomocí rtuti do poloviny roku 2017. Dohodla se na tom se Středočeským krajem. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Takzvanou amalgámovou metodu, kterou kritizují ekologové, chtěla chemička původně používat až do roku 2020. Kraj jí to ale nechtěl po roce 2014 umožnit. Nakonec se však podle kraje obě strany dohodly na kompromisu. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Spolana svůj požadavek prodloužit výrobu chloru s pomocí rtuti i po roce 2014 zdůvodňuje mnoho let trvající krizí evropského hospodářství, kvůli níž údajně není schopna zastaralou technologii do tohoto termínu změnit. Kraj v minulosti tvrdil, že chemička mohla tento závazek splnit. Spolana i neratovická radnice se proti dřívějšímu zamítavému rozhodnutí krajského úřadu odvolaly k ministerstvu životního prostředí, které jejich odvolání vyhovělo. Hejtmanství tak muselo záležitost znovu projednat.

"Představitelé firmy Spolana předložili k jednání upravený návrh termínu ukončení provozu amalgámové elektrolýzy. Provoz amalgámové elektrolýzy podle tohoto nového návrhu bude ukončen do 30. 6. 2017," uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD). Výroba chloru touto metodou bude podle hejtmana nahrazena dovozem chloru a dalších surovin potřebných pro výrobu polyvinylchloridu (PVC), která bude ve Spolaně zachována.

Nová technologie výroby PVC bude zahájena nejpozději 31. března 2017. "V průběhu roku 2014 bude zadána analýza a studie ke zjištění hladin rtuti a perzistentních organických látek v rybách z řeky Labe," dodal Řihák. Provozovatel chemičky podle něj přišel na dnešní jednání také s návrhem, že do konce letošního roku ukončí provoz zařízení k využívání odpadů s obsahem rtuti.

Ekologové tvrdí, že v okolí Spolany, především v rybách z Labe, se opakovaně objevují vysoké koncentrace rtuti. Kontaminovaná je prý i kůra stromů. Rtuť působí negativně na zdraví organismů, může způsobovat neurologické i psychické potíže nebo ohrozit vývoj plodu. V těle se hromadí a její vyloučení je obtížné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK