V Dukovanech začne o víkendu odstávka bloku, potrvá 27 dnů

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany 26. srpna (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany začne o víkendu letošní třetí odstávka, která by podle plánu měla být v tomto roce nejkratší. Blok číslo jedna bude stát od neděle 1. září do 27. září. Energetici budou v jeho reaktoru měnit pětinu jaderného paliva za nové. Budou také dělat revize zařízení tohoto bloku a plánované investiční akce. V době odstávky budou pokračovat práce na zvýšení odolnosti těchto budov proti zemětřesení. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky, každý z nich se jednou ročně zastaví kvůli revizím a výměně části jaderného paliva. V první polovině tohoto roku se uskutečnily dvě odstávky. První, která byla letos zároveň nejdelší, trvala 43,5 dne. Další necelých 33 dnů. "Poslední odstávka čtvrtého bloku začne 1. prosince. Potrvá 35 dní, čili přesáhne přes Silvestra," doplnil mluvčí.

Letos začali stavbaři v dukovanské elektrárně pracovat na dlouhodobém projektu, který se týká zvýšení odolnosti budov důležitých pro provoz tohoto zařízení proti zemětřesení. Například takzvané blokové dozorny kotvami připevňují k budově s reaktory, která má pevnost dostatečnou. Při nadcházející odstávce budou pracovníci mimo jiné na blokové dozorně předělávat stropní podhledy.

Dukovany pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. Loni elektrárna dodala do sítě rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) elektřiny. Pro letošek má v plánu další zvýšení výroby na 15,576 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK