Pražská burza v úvodu týdne klesla, akcie CME vyskočily o 8 pct.

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne oslabila. Nedařilo se především finančním titulům. V růstu pokračovaly akcie mediální skupiny CME, které vyskočily skoro o osm procent. Hlavní index PX uzavíral slabší o 0,43 procenta na 963,81 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

První seance nového týdne na pražské burze proběhla podle Josefa Kohouta z Patria Finance za celkově rekordně nízké aktivity, kterou dnes negativně ovlivnilo uzavření londýnského trhu kvůli tamním bankovním prázdninám. Celkový zobchodovaný objem tak u nás dosáhl pouhých 260 milionů korun, upozornil.

I evropské indexy dnes sice otevřely do mírných zisků, ale ještě před polednem se propadly do ztrát, přičemž největší poklesy jsou vidět v bankovním sektoru, dodal Miroslav Adamkovič z Komerční banky. "Nedaří se především italským bankám, k čemuž přispěly náznaky možného rozpadu tamní koaliční vlády," doplnil

Podle Kohouta úvod nového týdne na pražské burza v mnohém navázal na vývoj z minulého. Především vítěz minulého týdne, CME se ziskem 12,88 procenta, dnes přidal dalších 7,80 procenta na 92,60 koruny. Podle analytika Patria Direct Pavola Mokoše akcie CME zřejmě dál reagovaly na oznámenou rezignaci šéfa firmy Adriana Sarbu.

Televize Nova, která spadá do skupiny CME, odpoledne oznámila, že zdražila reklamu novým zákazníkům ve svém hlavním vysílacím čase označovaném jako super prime-time, tedy od 19:30 do 21:30. "Akcie na zprávu reagovaly mírným posílením růstu," poznamenal Kohout.

Největší pokles dnes zaznamenaly cenné papíry rakouské pojišťovny VIG, které přišly o 2,098 procenta na 1030 korun. Akcie Erste Group Bank ztratily 1,13 procenta na 647,60 koruny a akcie KB oslabily o 0,19 procenta na 4272 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK