Americké akcie dopoledne stouply díky fúzím a akvizicím

26.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne mírně posílily díky zprávám o fúzích a akvizicích. Slabé údaje o ekonomice navíc podle agentury Reuters zmírnily obavy z toho, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst 0,2 procenta na 15.034 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,3 procenta na 1667 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 0,6 procenta na 3679 bodů, napsala agentura AP.

Americká farmaceutická společnost Amgen dopoledne posílila o devět procent poté, co se dohodla na převzetí výrobce léků proti rakovině Onyx Pharmaceuticals za 10,4 miliardy dolarů (200 miliard Kč). Onyx si připsal šest procent.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech se v červenci propadly o 7,3 procenta, tedy nejprudším tempem za téměř rok.

"Tato čísla byla neuspokojivá, ale možná se vracíme do jedné z těch divných situací, kdy jsou špatné zprávy pro trh dobré z hlediska omezování stimulů Fedu," uvedl analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke ale v červnu řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK