Akcie v USA po komentáři Kerryho k Sýrii klesly, dolar posílil

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Přispěl k tomu komentář amerického ministra zahraniční Johna Kerryho k situaci v Sýrii. Vysoký růst naopak zaznamenaly akcie farmaceutických firem Amgen a Onyx díky zprávě o spojení.

Index Dow Jones klesl o 64,05 bodu, tedy 0,43 procenta, na 14.946,46 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 6,72 bodu, neboli 0,4 procenta, na 1656,78 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,22 bodu, neboli 0,01 procenta, na 3657,57 bodu.

Akciové indexy téměř celou seanci rostly díky slabším údajům o objednávkách na zboží dlouhodobé spotřeby, které zmírnily obavy investorů, že centrální banka USA (Fed) omezí svá stimulační opatření. Ke konci seance však své zisky smazaly a skončily se ztrátou. Reagovaly tak na projev Kerryho, který vyzval k odpovědnosti v případě chemického útoku v Sýrii a dodal, že USA mají důkazy o použití chemických zbraní. Naznačil, že USA jsou připravené na případnou vojenskou reakci.

"Obrat (akcií) je pravděpodobně reakcí na komentář ministra zahraničí Kerryho. Jsme svědky stupňování napětí a geopolitické obavy trumfují," komentoval situaci na trhu ekonom Rockwell Global Capital Peter Cardillo.

Firma Amgen oznámila, že koupí výrobce léků na rakovinu Onyx Pharmaceutical za 10,4 miliardy USD. Akcie Onyx reagovaly na zprávu růstem o 5,6 procenta a firma Amgen stoupla o 7,7 procenta.

Nejnovější statistika z USA ukázala, že zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby v USA se v červenci snížily o 7,3 procenta, což byl nejvyšší propad za téměř rok. Klesl i ukazatel plánovaných výdajů firem za kapitálové zboží.

Dolar po statistice krátce oslabil vůči euru, své ztráty však smazal a skončil růstem. Euro stahují dolů také politické třenice v Itálii. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3364 USD. K jenu však dolar oslabil o 0,4 procenta na 98,38 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK