Pražská burza dopoledne ztrácí, dolů ji táhnou hlavně banky

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes otevřela poklesem, hlavní index PX do 11:30 oslabil o 0,84 procenta na 955,67 bodu. Dolů ho táhnou zejména bankovní tituly, ztrácí ale třeba také mediální firma CME, těžařská NWR nebo operátor Telefónica. Vyplývá to z výsledků burzy.

Analytik Patria Direct Pavol Mokoš upozorňuje na to, že Wall Street v závěru pondělního obchodování neudržela zisky a západoevropské trhy rovněž procházejí výběrem zisků. "Investoři s obavami sledují eskalaci napětí v Sýrii poté, co americká vláda vyostřila svou rétoriku vůči tamnímu vojenskému režimu. Mírnou vzpruhou jsou právě vyšlá data o vývoji indexu Ifo v Německu," uvedl Mokoš. Klesají i středoevropské trhy.

Pod prodejním tlakem jsou zejména finanční tituly. Pojišťovna VIG odepsala 1,55 procenta na 1014 korun, Erste Bank ztratila 1,64 procenta na 637 korun. Podle Mokoše dopadají na Erste Bank mimo jiné i obavy z vývoje v Maďarsku. "Tamní vláda totiž zvažuje podobu nového programu pro podporu cizoměnových dlužníků zasažených oslabením forintu. Tamní centrální banka, která dnes odpoledne bude rozhodovat o sazbách, náklady nového programu odhadla až na 40 miliard forintů a je jasné, že banky ponesou nemalou část," uvedl analytik. Akcie Komerční banky zatím odolávají prodejnímu tlaku a stagnují kolem 4265 korun.

Telefónika dopoledne ztratila 0,58 procenta na 290,10 koruny, NWR odepsalo 2,09 procenta na 23,45 koruny a akcie CME, které za posledních šest dní vzrostly o 22 procent, dnes klesají o 4,05 procenta na 88,85 koruny.

Posílení dopoledne zaznamenala pouze energetická společnost ČEZ a tabáková firma Philip Morris ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK