Stavaři: Sektor bude letos padat rychleji, klesne o 7,4 procenta

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Tuzemské stavebnictví se letos propadne rychleji, než se ještě na začátku roku zdálo. Šéfové velkých firem očekávají za celý rok 2013 meziroční pokles o dalších 7,4 procenta. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q3/2013, kterou výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika zveřejnila na dnešním Setkání lídrů českého stavebnictví. Ještě v lednu přitom ředitelé sta největších stavebních firem v České republice mluvili o snížení stavebního trhu o 4,4 procenta.

"Toto rychlé zhoršení vychází z nedostatku investic jak na straně privátních, tak i veřejných investorů. Nečekané problémy však nastaly zejména s veřejnými zakázkami v důsledku pádu vlády, následné nejistoty ohledně dalšího vývoje a vzniklého vakua, místo rozhodování o prioritních investicích a řešení dočerpání fondů z EU," prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Stavební firmy podle něj také očekávaly tradiční příliv investic v rámci předvolebního roku, který však kvůli předčasným volbám vůbec nenastal. Navíc u veřejných investorů nečekaně nastaly i problémy se zpožděními u zadávání zakázek, takže zakázky, na nichž se již mělo začít pracovat, a firmy s nimi ve svých plánech v úvodu tohoto roku počítaly, stále nejsou zadány a sektoru zcela viditelně chybí," dodal Vacek.

Ředitelé velkých stavebních firem neočekávají oživení sektoru ani v příštím roce. Aktuálně počítají pro příští rok s poklesem sektoru o dalších 2,7 procenta. Podle partnera, odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG ČR, Pavla Klimenta totiž nelze očekávat rychlé řešení stávajících problémů českého stavebnictví. Mezi ně řadí především cenové války často za hranicí rentability, špatné čerpání dotací, nízkou úroveň zadávací dokumentace nebo pesimistickou soukromou poptávku.

České stavebnictví se už pět let nachází v krizi. Zatímco ještě v roce 2008 činila stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví kumulativně přišlo o 277 miliard korun. Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo 767 firem s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo už jen 603. I to je důvodem dumpingových cen, které naopak nahrávají investorům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK