Spotřebitelská důvěra v USA se v srpnu zlepšila

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. srpna (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v srpnu díky lepším vyhlídkám na další pololetí rostla a dostala se na nejvyšší úroveň za skoro pět let. Ukázala to dnešní zpráva americké soukromé výzkumné organizace Conference Board. Důvěra spotřebitelů v ekonomiku patří k pozorně sledovaným ukazatelům, protože spotřebitelské výdaje za zboží a služby představují asi 70 procent ekonomické aktivity Spojených států.

Index důvěry v srpnu vzrostl na 81,5 bodu z červencové upravené hodnoty 81 bodů. Překonal tak očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpokládali, že index dosáhne hladiny 79 bodů. Index zároveň zůstal pod červnovým údajem 82,1 bodu, který byl nejvyšší od ledna 2008.

Ukazatel důvěry zůstává v posledních letech s výjimkou několika dočasných vzestupů pod úrovní 90 bodů. Nad ní se pohyboval do konce roku 2007, kdy začala poslední ekonomická recese.

Index očekávání v srpnu vzrostl na 88,7 bodu z červencových 86 bodů. Optimismus Američanů však klesl, pokud jde o pohled na současnou situaci. Index, který vypovídá o tom, jak lidé hodnotí současný stav, klesl na 70,7 bodu z červencových 73,6 bodu.

Podle předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity, které byly zveřejněny v polovině měsíce, však spotřebitelská důvěra v USA tento měsíc překvapivě klesla. Spotřebitelé se podle tohoto průzkumu obávají vyšších úrokových sazeb a zpomalení růstu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK