Americké akcie kvůli rostoucímu napětí kolem Sýrie klesaly

27.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. srpna (ČTK) - Akciové trhy v USA dnes dopoledne klesaly kvůli rostoucím obavám, že Spojené státy se západními spojenci podniknou vojenský úder proti Sýrii. Zlato naopak zdražovalo.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SELČ) klesl o 0,6 procenta na 14.854 bodů. Širší index S&P 500 oslabil o procento na 1640 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se dokonce snížil o 1,3 procenta na 3611 bodů, napsala agentura AP.

Zástupci západních zemí podle nejmenovaných zdrojů syrskou opozici informovali, že v příštích dnech je možné očekávat vojenský úder proti Sýrii. Americký ministr obrany Chuck Hagel dnes prohlásil, že americké síly jsou k úderu připraveny, pokud k tomu prezident Barack Obama vydá rozkaz.

Začaly klesat mimo jiné akcie leteckých společností, protože investoři se obávají vyšších nákladů na pohonné hmoty. Cena americké lehké ropy kvůli napětí kolem Sýrie stoupla o 2,7 procenta. Obchodníci dnes peníze přesouvali do investic jako zlato nebo americké vládní dluhopisy, které se v době krize nebo nejistoty obvykle považují za bezpečné.

Cena zlata stoupla o 27 dolarů, tedy o dvě procenta, na 1420,2 dolaru za troyskou unci. Výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů klesl na 2,76 procenta z 2,79 procenta v pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK